Clubhouse’da zirvede olmak
--
Clubhouse’ta yazılı mesaj, yorum, beğeni ya da fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor. Clubhouse, fotoğraf ya da video paylaşımının aksine sadece sesinizle var olduğunuz bir mecra. ’Sohbet odaları’’ oluşturuluyor ve sohbet odasının oluşturan kullanıcı, odanın moderatörü olmuş oluyor ve kullanıcıları konuşmacı ya da dinleyici olarak gruplama hakkına sahip oluyor.
Uygulamaya girerken ilgi alanınızı seçebiliyorsunuz ve ilgi alanınıza göre “özel” olarak işaretlenmemiş tüm odalara dinleyici olarak katılabiliyorsunuz. Bu odalarda konuşabilmeniz için moderatörlerin sizi konuşmacı olarak seçmesi gerekiyor.
An itibariyle sadece iOS kullanıcıların kullanımına açık olan Clubhouse, henüz android telefonlarda kullanılamıyor ama yakında android sürümü de çıkacak.
Clubhouse’a üye olmak için uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın size davet kodu göndermesi gerekiyor. Davet kodu olmadan üye olamıyorsunuz. Ya da bekleme listesine kaydolmanız lazım.
Uygulamayı diğer sosyal medya uygulamlarından ayıran en büyük özelliği de geride kayıtlı bir datanızın kalmaması. Açıklayacak olursak; odalarda konuşulan konuşmalar kaydolmuyor ve geriye dönüp dinleyemiyorsunuz. Tüm kullanıcılar anlık olarak var olup anlık olarak içerik üretiyorlar.
Şimdilik samimi; hem yakın arkadaşlarınızla sohbet edebilirken hem de severek takip ettiğiniz sanatçılar, influencer’lar ile kendinizi aynı oda içinde sohbet ederken bulabiliyorsunuz.
Henüz reklam verilemiyor.
Ne zaman Kuruldu?
2020 senesinin Mart ayında kuruldu. Türkiye’de popüler olması geçtiğimiz birkaç haftayla sınırlı.
Ne kadar yatırım aldı?
Clubhouse, serie A yatırım ile, Andreessen Horowitz’den 100 milyon dolarlık bir değerleme üzerinden 10 milyon dolarlık bir yatırım alarak dikkatleri üzerine çekti.
Nasıl Katılırım?
Sadece davetiye ile veya bekleme listesine girerek katılabiliyorsunuz. Clubhouse’da arkadaşlarınız varsa onlar sizi içeri alabiliyorlar.
Diğer bilmeniz gerekenleri de 19 maddede özetledik:
(Hem katılımcılar arasında konuşulan, hem de gözlemlediğimiz bazı konuları sizler için özetledik)
1- Şu anda ünlü sayısı çok fazla değil en aktif olanlar Gülben Ergen, Atilla Taş, Zeynep Farah Abdullah, Erol Köse…
2- “Yeni nesil” fenomenler de sohbetlere sık sık katılıyorlar: Berkcan Güven, Bartu Küçükçağlayan, Alican Yücesay, Melikşah Altuntaş, Polina, Cansu Dengey, Enes Batur, Kaan Sekban, Efe Uygaç gibi gibi..
3- Bir çok odada gerçekleşen değişik başlıklı konuşmalar, bir müddet sonra genelde “clubhouse’da ne var? ne eksik? neler olabilir” muhabbetine dönüşüyor. Bir çok kullanıcı programı nasıl kullanılabileceğini, artılarını eksilerini tartışarak, ne olduğunu çözmeye çalışıyor.
4-İleride ise değişik konular için uzmanlık sohbetlerinin olduğu, eğitimlerin olduğu ücretli odaların da açılabileceği konuşuluyor.
5- Gece yarısından sonra daha eğlenceli programlar oluyor. İlk etapta kullanıcılar ana odalarda kümeleniyorlar ama ilerleyen zamanlarda daha da çok kullanıcıların katılmasıyla birlikte sohbetlerin daha “micro” odalarda gerçekleşmesi bekleniyor.
6- Mecranın doğasına uygun olarak organik konular etrafında sohbetler geliştirerek hayranı olduğunuz influencer’larla ya da ünlülerle konuşma fırsatı yakalayabilirsiniz. Açtığınız sohbet odasında, konu ve katılımcı sayısı iyi olursa, aniden bir fenomen ya da ünlü kendini gösterebiliyor.
7- Sohbet odalarında anlık dinleyici sayısı 50–1500 arasında değişiyor. Tabii ki uygulamayı kullananların sayısı artttıkça, bu rakamlar da illa ki artacaktır, zira yurtdışındaki yayınlarda çok daha yukarıda rakamlar görüyoruz.
8- Clubhouse uygulamasında sohbete devam ederken, telefonunuzda diğer uygulamalara girip çıkabiliyorsunuz. Ya da telefonunuzun tuş kilidine getirip, cebinize koyarak — tıpkı Spotify gibi, dinlemeye ya da konuşmaya devam edebiliyorsunuz.
9- İlgi alanlarına göre odalar oluşturuluyor. Troll neredeyse yok. Hakaret veya troll az çünkü herhangi bir sohbet odasında moderatör, konuşmacıları belirliyor. Bu haliyle bu uygulamanın diğer platformlardan daha kaliteli bir mekan olabileceği potansiyeli de konuşulan konular arasında.
10- Yapılan sohbetlerin kaydının alınması kesinlikle yasak. Uygulama hiçbir sohbeti kayıt etmiyor. Kullanıcı sözleşmesinde bu net olarak belirtilmiş. Ayrıca konuşmaları kayıt etmek için iPhone uygulamarından birini kulanırsanız program bunu tespit edebiliyor ve 3 kez yaptığınızda engelleniyorsunuz ve uygulamayı kullanamıyorsunuz.
11- Amerika’da daha uzun zamandan beri kullanıldığı için , canlı konserler, uzmanların görüşlerini paylaştığı seminerler gibi bazı özel odalara parayla erişim satılıyor. Hata Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un bile kendi tecrubelerini ücretli odalarda anlattığı konuşuluyor.
12- Clubhouse davetiyeleri, internet üzerinden 10–250 dolar üzerinden alıcı buluyor.
13- Haftada 3 kez bir konuşma odasında sohbet host ederseniz, program size “club” oluşturma hakkı veriyor ve siz de kendi kulübünüzü oluşturabiliyorsunuz ve oraya kullanıcı toplayabiliyorsunuz. Şunu da söyleyelim, clubhouse’da geçirdiğiniz sürenin kalitesi takip ettiğiniz insanlarla alakalı o yüzden kendi ilgilendiğiniz konularda ya da markanızın çalıştığı alanlarla ilgili bulabildiğiniz herkesi takip ediniz. Yoksa deneyimi gerçek anlamda tadamayabilirsiniz.
14- “Lipton ile Mücbir after hour” başlıklı sohbet odası ile Lipton Ice Tea programı ilk kullanan markalardan bir tanesi oldu. Henüz gerçekleşen sohbetlerin analitiğini platformda göremiyorsunuz. ( etkileşim, erişim, gibi gibi)
15- Sohbet başlığı ve içeriği, “belirli bir konuda” olursa dinleyiciler daha fazla kalıyor. Genel “clickbait” içeren başlıklara tıklayıp sohbetlerin belirsiz olmadığı odalara dinleyiciler ilgi göstermiyorlar. Örnek olarak, “ordan burdan konuşuyoruz” başlığı yerine “clubhouse nasıl kullanılır?”, “veganların sıkıntıları” başlığıyla sohbet açıp, bu konuda kalacak şekilde sohbete devam etmek işe yarıyor.
16- Ciddi konular arasında yer yer eğlence de gerekiyor. Burada moderatörün ciddi konuşmalar yapan konukların yanına yer yer eğlenceli konukları da eklemesi sohbeti akıtıyor. Bu yüzden moderatör ve moderasyon çok çok önemli. İyi moderasyon yapan sohbet odalarında etkileşim bir hayli yüksek gerçekleşiyor.
17- Influencer’ların konuştuğu sohbetlere bu zamana kadar hep kullanıcı katılımı da çok yüksek oldu diyebiliriz ama bunun yanında kullanıcıların açtığı ve spesifik ilginç konuları içeren sohbet odalarına influencer’ların sonradan katıldığını da görüyoruz.
Geceyen ilerleyen vakitlerinde “data hikayeleri” diye açılan bir sohbete bir çok influencer’ın da katıldığını ve katılımcı sayısının bir anda 5–6 lardan 180’lere çıktığını gözlemledik.
O yüzden konu yani sohbetin konusunun da ilginç olması en azından influencer’ları ve kullanıcıları konuşmaya çekebilmek için çok önemli olduğunu gözlemledik. Burada yaratıcılık şüphesiz çok önem kazanacak.
18- Aşırı espriler, aşırı şakalar, hassas konulardan uzak durulması gerektiğini de kullanıcılar kendi aralarında konuşuyorlar.
19- Bazı moderatörler ilginin çok olduğunu gördükçe sohbeti uzattıkça uzatıyorlar, sohbetleri aynı bir radyo programı gibi belirli bir zamanda başlayıp bitirmenin de önemli olduğu göze çarpıyor.
Yazıya katkıda bulunan Tuğba Şimşek’e teşekkür ederiz.